Krit je najveće i najnaseljenije od Grčkih ostrva, 88. po veličini ostrvo na svetu i 5. u Mediteranskom moru, posle Sicilije, Sardinije, Kipra i Korzike. Nalazi se na oko 160km južno od kopnenog dela Grčke i zauzima površinu od 8 336km2, sa obalom dužine 1 046km. Objedinjuje južni kraj Egejskog mora, sa Kritskim morem na severu i Libijskim morem na jugu.

Krit i brojna ostrva koja ga okružuju čine Regiju Krita, koja čini najjužniju administrativnu jedinicu Grčke i njen 5. Region po broju stanovnika.

Glavni grad Krita je Heraklion koji se nalazi na severnoj obali ostrva. Aerodrom ‘Nikos Kazantzakis’ u Heraklionu i aerodrom ‘Daskalojanis’ u Haniji dostupni su međunarodnim putnicima. Palata Knosos, naselje iz bronzanog doba i drevni minojski grad, takođe se nalazi u Heraklionu.

Krit - venecijanski stari grad

Venecijanski stari grad

Kratka istorija

Ostrvo Krit su naseljavali ljudi od pre najmanje 130 000 godina, još tokom perioda paliolita. Krit je bio centar prve napredne evropske civilizacije, Minojaca, od 2700. do 1420. godine pre nove ere. Minojsku civilizaciju je preplavila mikenska civilizacija iz kopnene Grčke. Kritom je kasnije vladao Rim, a zatim sukcesivno Vizantijsko carstvo, Andaluzijski Arapi, Mletačka republika i Otomansko carstvo. Godine 1898. Krit, čiji je narod neko vreme želeo da se pridruži grčkoj državi, postigao je nezavisnost od Osmanlija, i formalno postao Kritska država. Krit je postao deo Grčke decembra 1913.

Krit čini značajan deo privrednog i kulturnog nasleđa Grčke, zadržavajući svoje lokalne kulturne osobine, kao što su sopstvena muzika i književnost.

 

Geografske odlike

Ostrvo je uglavnom planinsko, a njegov karakter definiše visoki planinski lanac koji prelazi sa zapada na istok. Uključuje najvišu tačku Krita, planinu Ida, i lanac Belih planina sa 30 vrhova koji se nalaze iznad 2 000m nadmorske visine, i Samarijsku klisuru, svetski rezervat biosfere.

Krit se prostire na dve klimatske zone, Mediteransku i Severnoafričku, ali uglavnom spada u Mediteransku. U takvoj klimi vlažnost vazduha može biti poprilično velika, u zavisnosti od blizine mora, dok je zima prilično blaga.

Krit - Falasarna plaža

Plaža Falasarna

Turizam

Krit je jedna od najpopularnijih destinacija za odmor u Grčkoj. Turistička infrastruktura zadovoljava sve ukuse, uključujući veoma širok izbor smeštaja. Ostrvski kapaciteti obuhvataju velike luksuzne hotele sa kompletnim sadržajima, bazene, sportsko-rekreativne površine, manje porodične apartmane, kampove i drugo.

Popularne turističke atrakcije uključuju arheološka nalazišta minojske civilizacije, venecijanski stari grad i luku Hanija, venecijanski zamak u Retimnu, klisuru Samarije, ostrva Krisi, Elafonisi, Gramvusa, Spinalonga i Palm Bič u Vai, koji je najveća prirodna palmina šuma u ​​Evropi.